tiistai 3. tammikuuta 2012

Kofeiinin haitat lihaksille havaittu, mutta ei ymmärretty

Ylenmääräinen colajuomien litkiminen voi heikentää lihasvoimaa, uutisoi BBC. Tiedot perustuvat The International Journal of Clinical Practice -julkaisun raporttiin.
Tutkimuksen mukaan colajuoma saattaa saada aikaan oireita lievästä lihasheikkoudesta aina lihasten halvaantumiseen saakka. Raportissa kerrotaan tapauksesta, jossa yhdysvaltalainen strutsifarmari sai keuhkohalvauksen juotuaan 4-10 litraa colajuomaa päivässä.
Lihasten heikkenemisen syynä pidetään sitä, että colajuomien runsas juominen saattaa laskea kehon kaliumtason jopa vaarallisen alas.
Kaliumtason laskuun syypäinä pidetään juomien sisältämiä sokereita ja erityisesti kofeiinia. Kaliumtason on nimittäin todettu laskevan myös sokerittomia juomia nautittaessa.
Tutkimuksessa kuitenkin todetaan, että kohtuullinen cola-juomien nauttiminen on täysin turvallista. Silti tutkijoiden mukaan on syytä epäillä, että moni nauttii liikaa cola-juomia. Tutkijoiden käsityksen mukaan kymmenet miljoonat teollisuusmaiden ihmiset juovat vähintään 2-3 litraa colajuomaa päivässä.
Aamulehti
———————————————————————————-
Haitat lihaksille on jo huomattu maailmalla, aiheutumismekanismia vain ei ole ymmärretty, eikä siksi myöskään lihasvaurioiden seurauksia terveydelle laajemmin, hajonneiden lihassolujen sisältämien myrkkyjen vuotaessa verenkiertoon.
Kaliumin puute voi syntyä samanlaisten pumppujen toiminnasta, jotka aiheuttavat kalsium/natrium-vaihdon kautta hyponatremiaa ja solun hajoamisen, ne siirtävät kaliumia verestä lihassolun sisälle, aiheuttaen havaittavan hypokalemian. Kofeiinin tiedetään kiihdyttävän myös lihassolujen kaliumvaihtoa.
Strutsifarmarin “keuhkohalvaus” on hengityshalvaus, jota porfyriinien tiedetään aiheuttavan, minulle niitä tuli nukkuessa vieroituksen alkuvaiheessa siten, että olin tukehtua useamman kerran. Hengityshalvaus oli aiemmin yleinen kuolinsyy perinnöllistä porfyriaa sairastavilla. Hengityshalvauksen heikkoja oireita ilmenee masennuksen, ahdistuneisuuden ja paniikkihäiriön yhteydessä varsin yleisesti, samoin kuin lihasjäykkyydesta kertovia muita neuropaattisia oireita. Vaikea hengityshalvaus voi jäädä pysyväksi, loppuelämä saattaa kulua sairaalassa rautakeuhkossa.
Kaupalliset näkökohdat huomioidaan loppukaneetissa sivuuttamalla tieteellinen ajattelutapa, joka pakottaisi ottamaan huomioon yksilöllisten erojen merkitykset haittojen aiheutumisessa. Koska kofeiini on ilmeinen aiheuttaja, on yksilöllinen herkkyys kofeiinille ja maksan suodatusnopeus otettava huomioon käyttösuositusta ajateltaessa. Koska “kohtuullista” käyttöä ei ole mahdollista määritellä tieteellisin perustein yksilöllisten, ennustamattomien eroavaisuuksien vuoksi, ei pitäisi edes vihjailla sellaisen käyttötavan olemassaolosta, puhumattakaan lääketieteen auktoriteetin nimissä tehdyistä lupauksista täydestä turvallisuudesta. Motiivi tällaiselle tutkijanetiikan prostituoimiselle löytyy viimeisestä lauseesta. Paljonko tekee “kymmenet miljoonat X vähintään 2-3 litraa colajuomaa X litrahinta päivässä”? Lisää summaan kahvin, teen ja energiajuomien liikevaihto, niin löytyy syy siihen, miksi kofeiinista puhutaan niin hyssytellen.


27.5.2009